Familiewapen

 

 

Het recht om een familiewapen te voeren werd aangevraagd aan de Vlaamse Heraldische Raad in december 2007 en werd uitgereikt op 7 juli 2008. Na advies van de Raad wordt ons familiewapen heraldisch omschreven als volgt:

"In lazuur een schoorsteenhaal van zilver, het veld ingekapt van zilver en beladen met druiventrossen van lazuur gebladerd van sinopel. Helmteken: 2 schuinsgekruiste brouwersvorken van zilver. Dekkleden van zilver en lazuur.  Het schild getopt met een helm van zilver, getralied, gehalsband en omboord van goud, gevoerd en gehecht van keel.
Wapenspreuk: De Gustibus Dispuntadum
".

Het wapen mag gevoerd worden door Theodoor, Emilia Van Cammeren, geboren te Boom op 24 April 1924 en al zijn naamdragende afstammelingen.

Klik hier voor de vrouwelijke versie.

De kleuren zilver en lazuur verwijzen naar de kleuren van de gemeente Boom. Lazuur staat ook voor wetenschap en waarheid, zilver staat voor trouw.

De weerhouden figuren verwijzen naar de oorsprong van onze naam alsook naar het culinaire: instrumenten gebruikt bij het koken zoals de pothaak en de brouwersspanen en voedsel, bier en wijn. De familie van de aanvrager is zeer actief op culinair vlak:

 Zoon van de aanvrager Willy Van Cammeren: hobbykok, gediplomeerd wijnkenner, beheert verschillende websites i.v.m. culinaire geschiedenis: o.a. http://www.kookhistorie.be .

 Kleinzoon Peter Van Cammeren: gediplomeerd kok en keukenchef.

 Kleinzoon Chris Van Cammeren: architect en hobbykok.

Daarom werd gekozen voor de wapenspreuk "De Gustibus Disputandum", ook te interpreteren in de zin van "we staan open voor alles".

 


Onze wapenbrief werd overhandigd door Dirk van Mechelen,
vice-eerste minister, in naam van de Vlaamse Regering.
Gepubliceerd in het staatsblad van 5 augustus 2008.