Inhoud

 

Couscous Royale

 

(4 personen)

   
 

Klassieker uit de Noord-Afrikaanse keuken. Heeft varianten volgens het land voornamelijk qua groenten en hun versnijding.

 
  Hoeveelheden 
 

1 bosje rapen, 2 wortelen, 2 kleine courgettes, 2 middelgrote uien, 1 blik kekererwten (pois chiches), 1 liter kippenbouillon vers of van blokjes
4 kippebouten in 2 gesneden, 1 kg lamsvlees van de schouder (met been) of 1/2 kg zonder been, 4 of meer merguez
couscous-kruiden (kant en klaar b.v. Raz-el-Hanout) of mengsel van kaneel, koriander, komijn, peper, muskaatnoot, paprika en cayenne of pili-pili, 1 laurierblad
500 g sémoule voor coucous – middelfijn, 50g boter, zout

   
  Bereiding
 

De bouillon opzetten met de kruiden en aan de kook brengen.
De kip en het lamsvlees eraan toevoegen en ˝ uur tegen de kook laten gaar worden.
De groenten in grove stukken laten. Eerst de wortelen bij de bouillon doen, 10 minuten later de ui en de rapen, 10 minuten later de courgettes, 10 minuten later de kekererwten. Terug tegen de kook brengen.
Terwijl evenveel water als sémoule voor couscous afmeten en in afzonderlijke potten doen. Wat zout over de sémoule strooien en de boter in stukjes erover verdelen. Het water aan de kook laten komen en daarna over de sémoule gieten, afdekken, in een lauwe (70°) oven plaatsen en een 7-tal minuten laten trekken. Daarna met een vork losroeren.
De merguez afzonderlijk bakken.

   
  Tips
  Sémoule in een grote verwarmde schotel doen om hem te serveren. Wat groenten en vlees uit de bouillon nemen en laten uitlekken en op de sémoule leggen, de merguez er boven op en zo op tafel plaatsen. De rest van de bereiding in een aparte kom doen en bedienen met pollepel. Iedereen bedient zichzelf.

Opdienen met "harissa" een saus van rode, pikante pepertjes met o.a. look, komijn en koriander; te verkrijgen in tube of blik in de supermarkt.

 
  Wijn
  Krachtige syrah of een fatsoenlijke rode Noord-Afrikaan zoals Sidi-Brahim (Algerijns)