Inhoud

 

Groentengratin uit de Camargue

 

(4 personen)

   
 

Ovenschotel van diverse groenten, in lagen gelegd en afgewerkt met tomaten en geraspte kaas.

 
  Hoeveelheden 
  Naar keuze volgens de varianten.
   
  Bereiding
  Een ovenschotel met platte bodem insmeren met wat vetstof (b.v. olijfolie).
De rauwe groenten in schijven van 5 tot 8 mm snijden en daarmee lagen aanbrengen in de ovenschotel.
De onderste laag liefst een vastkokende groente (b.v. aardappel-, venkelschijven).
De bovenste laag een groente met veel vocht (b.v. tomatenschijven).
Elke laag kruiden en zouten volgens haar behoefte (zuiderse kruiden: tijm, basilicum, oregano, …).
Bovenste laag na het kruiden ruim besprenkelen met olijfolie en afdekken met bakpapier of alu-folie. Er moet een spleetje overblijven langs de rand zodat de schotel kan indampen.
Verzwaren met een schaal of ander gewicht dat in de ovenschotel past en de groenten kan aandrukken tijdens het garen.
In de oven zetten op 180°C gedurende een uur.
De schotel uitnemen, de afdekking voorzichtig verwijderen, bestrooien met geraspte kaas en gratineren.

Combinaties: aardappel-courgette-ui-venkel-tomaat, courgette-ui-aubergine(geweekt met zout)-tomaat, venkel-ui-tomaat-venkel-ui-tomaat enzovoorts.

   
  Tips
  De schotel kan op voorhand bereid worden. De afdekking er op laten, na het heropwarmen in de oven de kaas aanbrengen en gratineren.
Lekker vegetarisch met een stevig stokbrood.
Iets pittiger met één verkruimeld (vetarm) groentenbouillonblokje tussen de groentjes.
 
  Wijn
  Indien gegeten als vegetarische maaltijd kan een rood Merlot-wijntje of een stevige rozé (Bordeaux Clairet, Côte-de-Provence) zorgen voor een aangename aanvulling.