Inhoud

 

Paëlla

 

(6 personen)

   
 

Paëlla is een snel klaar gerecht waarin allerlei groenten, vlees en vis kunnen verwerkt worden. Essentiëel is de kwaliteit van de rijst (bolle Spaanse) en het afkruiden (o.a. saffraan).

 
  Hoeveelheden 
 

4 vleesribben elk in 6 stukken gesneden, 6 kippebouten elk in 2 stukken verdeeld of 12 drumsticks, kippenkruiden,
1 dl olijflolie, 2 uien diam. 8cm grofgehakt, 2 tenen knoflook geperst,
2 koppen Spaanse rijst, 4 koppen kippenbouillon, 2 doosjes saffraanpoeder of 20 draadjes,
250gr erwten middel of groot, 2 rode paprika's in reepjes gesneden
6 tot 12 scampi's naargelang hun grootte, een 24-tal mosselen of andere schelpen

   
  Bereiding
 

De ribben en de kip inwrijven met de kippenkruiden die met wat olie zijn vermengd en in paëllapan in de oven gedurende een klein half uur voorbraden (180°).
De stukken uit de pan nemen, de rest van de olie toevoegen en bovenop het vuur de uien en de knoflook er in laten glazig worden. Er daarna de rijst doorroeren en goed laten opwarmen tegen het bakken af. Niet laten bruinen.
Er de kippenbouillon (of water + blokjes) en de saffraan doorroeren en de bodemafzetsels goed losschrapen. Op smaak brengen met peper en nootmuskaat, eventueel wat zout en cayennepeper. Laten aan de kook komen.
De erwten en de paprika's er door roeren, terug laten aan de kook komen en de stukken vlees erin schikken.
De schotel in een voorverwarmde oven plaatsen (180°) gedurende 20 minuten.
De schotel even uit de oven nemen en snel de scampi's en de mosselen tussen het vlees steken.
Nogmaals 10 minuten in de oven plaatsen op dezelfde temperatuur.
De pan eruit nemen en luchtdicht afdekken met alu-folie. Zorgen dat het aluminiumfolie de pan volledig kan overspannen. De pan zo uit de oven laten staan gedurende een 5-tal minuten vooraleer op te dienen.

   
  Tips
  Als het vlees op voorhand is gegaard neemt de bereiding maar een goed 3/4 uur.
Bereiding in de oven is een meer Portugese gewoonte. Men kan paëlla ook bereiden boven op het vuur (b.v. buiten) maar dan moet je er wel bijblijven.
 
  Wijn
  Een stevige Spanjaard van de firma Torres (b.v. Sangre de Torro of Coronas) of een Chileense Cabernet Sauvignon.