Inhoud

 

Russisch Ei

 

(4 personen)

   
 

Klassieker die jaren geleden in Nederland en België zeer populair was (en één van mijn lievelingsgerechten). Uiteraard vers bereid!

 
  Hoeveelheden 
  1 wortel, 2 witte rapen (8cm), 100g erwten (diepvries), 100g Prinsessenbonen, 150g aardappelen, 100g flageolet (blik).
2 hardgekookte eieren per persoon.
5 eetlepels mayonaise, 1 flinke koffielepel mosterd, 1 tak vers grof gehakte peterselie, water, nootmuskaat, zout en peper.
Enkele bladen sla (soort naar keuze), 2 gepelde tomaten, 4 toefjes peterselie.
   
  Bereiding
  De verse groenten zo nodig schillen en in dobbelsteentjes van +/ 7 mm snijden. Per soort beetgaar koken in gezouten water, met koud water laten schrikken en goed laten uitlekken. Idem voor de erwtjes. De flageolet afspoelen. Alle groenten daarna samenvoegen en koud zetten.
De eieren hard koken, ontschalen en fris zetten. De tomaten pellen (10 tellen in kokend water en dan schrikken in koud water).
Een niet te dunne saus bereiden van 5 eetlepels mayonaise, een 1 flinke koffielepel mosterd, zout, een weinig water, nootmuskaat, en peper uit de molen en die fris bewaren. Juist voor het opdienen 2 eetlepels van de saus, gemengd met wat grof gehakte peterselie  zorgvuldig door de groenten mengen.
In 4 diepe borden een bodempje sla doen, een kwart van de groentemix opdoen, in het midden de halve tomaat met het toefje peterselie en rondom de 4 halve eieren (met het geel naar beneden) genappeerd met de rest van de saus.
   
  Tips
  Als voorgerecht serveren met sneden getoast toastbrood.
Als hoofdgerecht de porties wat aanpassen (meer groenten, meer ei) en serveren met goudgele frietjes.
Als variant kan de helft van de eitjes met cocktailsaus worden overgoten.
Ook lekker met extra ham-aspergerolletjes, maar minder Russisch...
 
  Wijn
  Een frisse, witte Pinot Blanc of Chardonnay.