Inhoud

 

Osso Bucco

 

(4 personen)

   
 

Recept, van Italiaanse oorsprong, voor kalfsschenkels in de oven bereid in een groenten-tomatensaus.

 
  Hoeveelheden 
  4 kalfsschenkels (met merg), 3 eetlepels bloem, peper, zout, nootmuskaat.
1 dikke wortel, evenveel knolselder, evenveel ui of/en sjalot, 2 teentjes (verse) look, witte wijn, Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, marjolein), een beetje olijfolie, tomaten en suiker.
   
  Bereiding
  Warm de oven voor op 180°C.
Neem een ovenschotel waar de schenkels naast elkaar in passen en vet deze in met wat olijfolie.
Snijdt alle groenten fijn (+/- 8mm) en bedek met de helft ervan de bodem van de ovenschotel.
Bereid een kruidige tomatensaus van verse tomaten en parfumeer ze naar wens met de Italiaanse kruiden en al dan niet wat witte wijn of meng de kruiden gewoon onder wat tomatenstukjes uit blik te samen met wat suiker en een verkruimeld bouillonblokje.
Kruidt de bloem goed af met peper, zout en nootmuskaat en wentel er de schenkels in tot ze goed bedekt zijn. Bak deze dan (één voor één) aan tot ze goudbruin zijn (enkele minuten) in een anti kleefpan en schik ze op de groenten.
Doe de rest van de groenten er boven op en giet de saus voorzichtig over de schenkels, strooi er de rest van de bloem fijntjes over en dek de schotel volledig af met aluminiumfolie.
Zet haar in de hete oven en temper de oven na +/- 20' tot 150°, laat zo de schenkels nog 1h30' staan.
Schik elke schenkel voorzichtig in een diep bord op wat beetgaar gekookte deegwaren (bvb. cappelini), meng de saus in de ovenschotel met een spatel wat dooreen zonder de groenten al te veel te beschadigen, lepel nog wat saus over de schenkel en dien op met apart geraspte Parmezaans en de rest van de saus.
   
  Tips
  De knolselder kan ook vervangen worden door groene selder.
Vraag 4 extra kalfsmergpijpjes aan de slager en bak deze mee in de ovenschotel.
 
  Wijn
  Witte of rode (Italiaanse) stevig smakende wijn bvb. een ripasso - kies eens op www.kurkdroog.be.
Ripasso is een speciale bereiding van een Valpolicella wijn met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.