Inhoud

 

Alliumsoep

 

(voor +/- 2 liter)

   
 

Traditionele uiensoep gemaakt volgens een beproefd recept van mijn echtgenote Ria, maar dan met half om half ui en sjalot.

 
  Hoeveelheden 
  500g uien, 250g+250g sjalot, 500g bloemige aardappelen (bintjes), 1.5 liter kruidige rundbouillon, 25g boter en een scheut olijfolie, peper, zout, nootmuskaat, naar believen verse tijm en laurier
   
  Bereiding
  De boter met de olijfolie verhitten in een soeppot en er de in stukken gesneden ui en de helft van de gesneden sjalotten al roerend in aankleuren tot de bodem goed bruin aanbakt en de uien aan de randen ook bruin kleuren (niet zwart). Dat duurt bijna 10 minuten. Dan de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen erin en bevochtigen met de rundbouillon (of minder als je de soep dikker wilt), kruiden met tijm en laurier. Ik nam één tak tijm met een 5 tal vertakkingentjes en 2 laurierblaadjes. De gecarameliseerde suikers uit de uien goed van de bodem losroeren, ze zijn essentieel voor de kleur en smaak van de soep.
Na een half uurtje tegen de kook aan, de kruiden eruit nemen en alles fijn pureren (met de staafmixer). Proeven en verder op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout. De 2de helft van de sjalot in reepjes gesneden in de soep doen en nog een 15-tal minuten tegen de kook houden tot ze gaar zijn.
   
  Tips
  Eventueel met wat geraspte (gratineer)kaas bestrooien.
 
  Wijn
  Een geparfumeerd wit wijntje kan best, bijvoorbeeld een pinot gris.