Inhoud

 

Rauwe Ham naar Oud Portugees Recept

 

(voor ontbeende ham van +/- 4 kg)

   
 

Recept gekregen van vriend en collega Alex. De familie baat een B&B uit in Stekene waar alles vers bereid wordt uit eigen tuin en volgens eigen receptuur.

 
  Hoeveelheden 
  Een rauwe, uitgebeende ham met zwoerd van +/-4 kg. Water volgens de pot waarin de ham gaat pekelen en per liter water +/- 150g fijn zeezout zonder jodium, een tak verse tijm, 5 blaadjes laurier, een eetlepel gebroken peperbollen, 5 kruidnagels, 15 jeneverbessen en 15cl Porto van goede kwaliteit (dus een fles per 5 liter)
   
  Bereiding
  Het water koken met het zout en de kruiden, laten koud worden en daarna de Porto erbij voegen. De ham in de koude pekel leggen, afdekken met een plankje zodat de ham volledig ondergedompeld is en laten trekken - 1 week per 4 kg.

Na het zouten de hesp uit de pekel halen en één dag in koud water ontzouten - het water enkele keren verversen.
De ham goed afdrogen en ophangen op een koele, droge, luchtige plek. Na een weekje kan men er al van smullen !

   
  Tips
  Om de ham er minder grauw te laten uitzien kan je pekelzout gebruiken. Pekelzout is te koop bij de slager. Dit bestaat uit een mengsel van zout, suiker en kaliumnitraat (salpeter) in een verhouding van 100:2:1. Pekelzout dringt beter door in het vlees. Bovendien heeft salpeter een remmende werking op de anaerobe bacteriën. De toepassing ervan voor het conserveren van vlees gebeurde al in de oudheid en de voedingsindustrie maakt er nu nog op grote schaal gebruik van.

Alex test de sterkte van de pekel door er een propere, ongeschilde, rauwe aardappel in te leggen die juist moet komen bovendrijven (anders zout bijvoegen).

 
  Wijn
  Probeer eens een zoete witte bij dit hespke.