Prei in Vinaigrette |
|
(4 à 5 personen) |
|
Dit gerechtje heb ik ontdekt in Frankrijk en smaakt heerlijk fris als bijgerecht of als koude schotel met gemarineerde kop. |
|
Hoeveelheden | |
8 à 12 verse preistengels met groen van 1 à 1,5 cm dik, 1 liter runderbouillon, 3 delen slaolie, 1 deel dragonazijn, 1 eetlepel kappers, 1 zeer fijngesneden sjalot, peper en zout | |
Bereiding | |
De prei
bijsnijden (wortels eraf en hard groen een beetje inkorten). De
bouillon aan de kook laten komen in een pan die de prei in zijn geheel
kan bevatten en de prei daarin gedurende een 10-tal minuten pocheren
(voel met een mespunt of hij juist gaar is). Een vinaigrette bereiden van de olie, de azijn, een scheutje bouillon, afkruiden met peper, zout, de kappers en de sjalot en over de prei gieten. Enkele uurtjes laten trekken. Fris opdienen. |
|
Tips | |
De kappers
kunnen vervangen worden door een koffielepel Dijon mosterd. Snijdt 500g Breugelkop of kipkap in dikke repen en laat deze mee trekken in de vinaigrette |
|
Wijn | |
Een witte met citrusaroma's (zoals een Sauvignon Blanc) of een frisse pint. | |