Inhoud

 

 Soep uit de Dauphiné

 

(2 liter)

   
  Wikipedia: De Dauphiné van de Viennois, of kortweg de Dauphiné, was een graafschap in het oosten van Frankrijk dat voordien als de Viennois bekendstond. Tot aan de Franse revolutie was het een zelfstandige Franse provincie. Het kwam ongeveer overeen met drie departementen: Isère en Drôme in de regio Rhône-Alpes en Hautes-Alpes in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.
 
  Hoeveelheden 
  1 ui, 1 dikke prei, 1 grote wortel, 3 tomaten ontveld en ontpit, 1 blik (400g) witte bonen, 1.5 l rundbouillon, 150g zurkel, 1.5 dl room, 25g vetstof, peper en zout
   
  Bereiding
  De groenten in blokjes snijden en aanstoven in de vetstof, er na enkele minuutjes de uitgelekte bonen en de in reepjes gesneden tomaten bijdoen. Daarna de bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Tegen de kook houden gedurende een half uur. Afsmaken met peper en zout.

De zurkel fijnhakken en er de room overgieten - goed mengen. Er de warme soep overgieten en direct opdienen.

   
  Tips
  Kan vegetarisch worden gemaakt door groentebouillon te gebruiken.

Kan gepureerd worden alvorens bij de zurkel te voegen met de staafmixer of beter nog de passevite (voor diegenen die dat nog kennen).

 
  Wijn
  P.m.