Inhoud

 

 Gestoofde Bruine Linzen

 

(4 à 5 personen)

   
  Bij ons in onbruik geraakt maar oh zo heerlijk!
 
  Hoeveelheden 
  1 blik bruine linzen van +/- 800g van hoge kwaliteit (bvb. D' Aucy te verkrijgen bij Auchan , 4 sjalotten, 50g gerookt spek, 25g boter, bonenkruid in poeder, vers gemalen peper, zout.
   
  Bereiding
  De sjalotten fijnhakken samen met het gerookt spek en alles aanstoven in de boter, niet laten kleuren. De uitgelekte linzen erbij voegen, een weinig bonenkruid over stuiven en kruiden met flink peper en weinig zout, afdekken.

Op een zacht vuur laten stoven gedurende een 10-tal minuten. Omroeren en opdienen.

   
  Tips
  Heerlijk met eendenkonfijt of stoofpotjes van eend.

Als warm voorgerechtje: bak in een tefal wokpan 150g lardons van gerookt spek aan in wat vetstof, voeg er 250g in plakjes gesneden champignons bij en bak deze mee, daarna een kleine ui in reepjes gesneden idem, blus met ingekookte kalfsfonds en laat nog 2 minuten stoven. Voeg er een klein blik (400g) uitgelekte linzen bij, doorwarmen, bestrooien met een weinig gemalen peterselie en opdienen met gegrild stokbrood ingesmeerd met een vleugje verse look.

 
  Wijn
  Fluwelige  dieprode Merlot of een zeer rijpe Bourgogne.