Inhoud

 

 Lamsstoofpotje

(12 personen)

   
  Receptje uitgevonden ter gelegenheid van de verjaardag van mijn zoon Chris in januari 1990.
 
  Hoeveelheden 
  500g rapen, 500g wortelen, 500g prinsessenboontjes, een blik (400g) flageolet, 500g vastkokende krielaardappeltjes, 2 kg lamstoverij (bij voorkeur van uitgebeende lamsbouten) , enkele teentjes verse look, verse tijm, laurier, 3 eetlepels olijfolie, 2 groentebouillonblokjes, nootmuskaat.
   
  Bereiding
  De rapen en de wortelen schillen en in grove stukken snijden, de prinsessenbonen in 3 breken, de flageolet laten uitlekken, de krieltjes schillen en heel laten als ze niet te groot zijn.
De stukken vlees bruin aanbakken in de olijfolie en in een ovenschotel schikken. De voorbereide groenten mengen met de verkruimelde bouillonblokjes en ze over het vlees verdelen. Look, tijm en laurierblaadjes over de schotel verdelen.
Luchtdicht afdekken met aluminiumfolie en in een warme oven plaatsen (160° - 75 minuten) - principe römertopf.
   
  Tips
  Opdienen met een lekkere mosterd en bruin brood.
 
  Wijn
  Een fruitige rode zoals een Beaujolais (contrast) of een rijpe Bordeaux (harmonie).