Inhoud

 

 Chimichurri

 

(2 à 3 dl)

   
 

Saus van Argentijnse oorsprong, zeer lekker bij gegrild vlees. De naam zou afkomstig zijn van 'Jimmy McCurry', een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid. Omdat de naam 'Jimmy McCurry' moeilijk was uit te spreken door de lokale bevolking werd het verbasterd tot 'chimichurri'.

 
  Hoeveelheden 
  1/2 rode paprika, 1/2 groene paprika, 1 sjalot, 1 teen look, 3 eetlepels fijngesneden (platte) peterselie, 1 dl zachte olijfolie, 3 eetlepels wijnazijn, 3 eetlepels water, 2 koffielepels chilipoeder (met o.a. oregano, komijn, paprika) of gedroogde oregano, peper en zout.
   
  Bereiding
  De groenten fijn snijden, er wat zout onder mengen en een kwartier laten staan.
De azijn erdoor roeren en weer een kwartier laten staan.
Finaal de olie, het water en de kruiden erbij doen, mengen en zien dat alles goed onder staat, zo niet in dezelfde verhoudingen olie, azijn en water bijvoegen. Enkele dagen op voorhand bereiden.
   
  Tips
  Kan pikant gemaakt worden door toevoeging van verse piment in kleine stukjes gesneden.
 
  Wijn
  P.m.