Inhoud

 

 Gebraden Hammetje

(per persoon)

 

Een van de betere gerechten uit de Duitse keuken (Sweinehaxe), hier eerst voorgekookt en dan gebraden.

Hoeveelheden 

Een vers (achterpoot)hammetje per persoon. Water, soepgroenten, bouillon, peper, laurierblad en zout.

Bereiding
 

Voldoende water laten koken zodat de hammetjes zullen onderstaan. Daarin groenten brengen zoals prei, wortel en selder om een goede bouillon te verkrijgen, wintergroenten zoals kolen en spruiten kunnen er ook bij. Kruidig afsmaken met (groenten)bouillonblokjes, ruim peper, tijm en laurierblad. Hammetjes in de kokende bouillon brengen, deze terug aan de kook laten komen en dan minstens anderhalf uur tegen de kook houden. Alles laten afkoelen in de bouillon of de hammetjes na enkele minuten verder bereiden (dan kan het kookvocht eventueel ineens verder als soep worden afgemaakt en geserveerd).
De oven voorwarmen op 180°C en er onderaan een bak met kokend water in plaatsen om een vochtige atmosfeer te scheppen.

De gekookte hammetjes insmeren met een met kruiden (peper, zout, tijm, mosterd) gearomatiseerde vetstof (bvb. olijfolie). Ze in een open ovenschotel plaatsen met de velkant naar boven en in de warme(lucht) oven laten afbakken. Ongeveer 30 minuten als ze vertrekken vanuit kamertemperatuur en 15 als ze direct na het koken verder bereid worden.

Tips
  Serveer ze met een sla van witte kool en gegrilde paprika's.
Maak van het kookvocht verder een lekkere soep.
Wijn
Een lekker biertje smaakt hier het beste bij.