Inhoud

 

 Tortilla van Avignon

 

(voor 4 porties)

   
 

In 1984 nam ik deel aan een congres over Artificiėle intelligentie in Avignon. 's Avonds genoten we van een gezellig restaurantje en kregen deze "tortilla" als bijgerecht bij een hoofdschotel van rood vlees.

 
  Hoeveelheden 
 

4 Roma tomaten, 1 vaste courgette, een rode paprika, een groene paprika, een middelgrote ui, 1 rode piment, 6 eieren, peper, zout, basilicum en rozemarijn naar smaak. Wat fijne olijfolie om in te bakken.

   
  Bereiding
 

Ontvel en ontpit de tomaten en snijdt ze in zo groot mogelijke kubusjes. Doe hetzelfde met de andere groenten behalve de piment die van de zaadlijsten ontdaan, in zeer kleine stukjes versneden wordt.
Stoof de paprika's, de ui en de courgette aan in een eetlepel olie tot de ui glazig is en meng ze van het vuur met de tomaten en de piment.
Klop de eieren goed los in een kom en kruidt af met peper, zout en de kruiden. Voeg de lauwe groenten erbij en spatel alles goed onder elkaar.
Doe 2 eetlepels olijfolie in een anti aanbakpan van 25 cm en laat goed doorwarmen, stort het mengsel erin, druk het wat aan, laat nog 30 seconden op hoog vuur en temper dan het vuur tot halve kracht. Laat zo een 3-tal minuten bakken tot je ziet dat de bovenkant voldoende gestold is om de tortilla om te keren.
Draai om (met een bord) en laat de andere zijde nog een 3-tal minuutjes bakken.

   
  Tips
  Kan ook als quiche: gebruik enkel het eigeel van de 6 eieren geklopt met 2 dl room en stort het mengsel in een bakvorm in een voorgebakken zanddeeg of bladerdeeg (deeg 10 minuten voorbakken met een droge vulling zoals spliterwten). Bak de quiche af in 20 ą 30 minuten in een oven op 200°C tot het binnenste gestold is en de randen niet te bruin zijn.
Als voorgerecht met een coulis van tomaten.
 
  Wijn
  Alles kan als het maar Zuiders is en niet te gecompliceerd (of te duur).