Inhoud

 

 Velouren Soepjes

 

(4 ŕ 5 personen)

   
 

Snelklare, eenvoudige, fluwelige soepjes met weinig of geen vetstof en zonder bloem, enkel gebonden met groenten.

 
  Hoeveelheden 
 

Minstens 500g basisgroenten, 1 middelgrote ui en 1 ŕ 1.5l bouillon (kippen-, rund-, groenten-). Voor extra binding: een hele courgette van +/- 250g voor groengetinte soepen of 250g gekuiste wortelen voor roodgetinte of 200g geschilde aardappelen voor andere kleuren. Peper zout en kruiden of specerijen aangepast aan de basisgroenten. Facultatief: 20g neutrale vetstof (olie of boter).
Suggestie voor combinaties: venkel-ui-courgette, selder-ui-courgette, sla-ui-courgette, spruitjes-ui-courgette, komkommer-ui-courgette, spinazie-ui-courgette, rode paprika-ui-wortel, tomaat (blik)-ui-wortel, wortel-ui-wortel, linzen (uitgelekt blik)-ui-wortel, ui-ui-aardappel, prei-ui-aardappel, witte bonen (uitgelekt blik)-ui-aardappel, raapjes-ui-aardappel, witloof-ui-aardappel, asperges-ui-aardappel ...

   
  Bereiding
 

Stoof de in stukjes van +/- 1 cm gesneden groenten aan in de vetstof en giet de bouillon erover...of voor een caloriearme versie: laat de bouillon aan de kook komen en doe de blokjes groenten erin. Laat garen volgens de kooktijd van de groenten, pureer met de staafmixer, wrijf de soep door een zeef, laat ze nog eens opkoken en breng op smaak.

   
  Tips
  Kan met een overschotje van gare groenten gemaakt worden.
Gebruik een hoeveelheid bouillon volgens de gewenste soepdikte.
Voor échte uiensoep dient de ui eerst bruin (niet zwart) gebakken worden in de vetstof.
Super fluwelig, maar calorierijker, worden deze soepen door toevoeging, juist voor het opdienen, van: een liaison (1 dl room met 1 eidooier), of 1 dl  zure (dikke) room of een verkruimeld Boursin kaasje al dan niet met kruiden.
 
  Wijn
  P.m.