Inhoud

 

 Rumtopf

 

(3 liter of meer)

   
 

Je begint eraan als de aardbeien er volop zijn (Juni), je stopt met de druiven van Oktober en je geniet ervan van Kerstmis tot Sinksen...

 
  Hoeveelheden 
 

Per 500g fruit: 200g fijne, witte kristalsuiker en witte rum van minstens 38° tot de vruchten onderstaan (+/- 75cl per kg).
Vruchten (naar believen, niet overrijp, ongeschild, volgens seizoen): aardbei, aalbes, bosbes, perzik (ontpit), abrikoos (ontpit), pruim (ontpit), peer (ontpit), druif (pitloze)

   
  Bereiding
 

Doe het seizoenfruit in zijn geheel of in grote partjes in een zuivere porseleinen of glazen pot met deksel, begiet met rum tot de vruchten onderstaan en strooi dan de suiker erover. Leg eventueel iets (een schoteltje) op het vloeistofoppervlak zodat er geen fruit aan de lucht kan komen (verrotting) en dek de pot goed af met plastiekfolie en een deksel.
Herhaal dit telkens je maand na maand de vruchten, suiker en rum toevoegt.
Wacht enkele weken na de laatste toevoeging om te degusteren.
Serveren met ijsroom of roomrijst of lichtjes gekoeld als delicatesse.

   
  Tips
  De pot moet zeer schoon zijn om te starten zonder infecties. Er bestaan speciale, geglazuurde aardewerken potten voor deze bereiding.
De witte rum Old Hopkin van Aldi is uitermate geschikt voor dit recept.
 
  Wijn
  P.m.