Inhoud

 

Vleeskroketten

(10 stuks van +/- 100g)

 

Als hapje vooraf of op zijn Hollands: broodje kroket.

Hoeveelheden 

0.5 liter rundbouillon (blokje), 1 wortel, 1 preiwit, 2 takken selder,  1 rundschenkel met been (+/- 500g), boter, bloem, 3 eieren, paneermeel, 1 kruidnagel, nootmuskaat, peper en selderzout.

Bereiding

De bouillon opzetten met de zeer fijn gesneden groenten, flink afkruiden met veel peper, zout, selderiezout, de kruidnagel en flink nootmuskaat en er de rundschenkel 1.5 uur laten in trekken tegen de kook. Het vocht zeven en met een halve liter een dikke saus bereiden (roux van 80g boter en 80g bloem). Van het vuur af 3 eidooiers toevoegen (het wit bijhouden voor het paneren). Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Het vlees van het been halen, grof hakken samen met de groenten en voorzichtig door het deeg mengen met een spatel. Het geheel storten in een vorm van "kroket"-hoogte en alles laten opstijven in de koelkast.
Het koude deeg in 10 stukken snijden, er direct kroketten van rollen met bebloemde handen. Elke kroket even door de bloem halen, dan door losgeklopt eiwit en paneermeel en even laten opdrogen. Frituren in olie van 180° tot ze donkerbruin zijn.

Tips
  Kunnen uren van tevoren gemaakt worden.
Wijn
Een donker biertje smaakt hier best bij. Probeer eens een Rochefort 10°...