Vleeskroketten |
|
(10 stuks van +/- 100g) |
|
Als hapje vooraf of op zijn Hollands: broodje kroket. |
|
Hoeveelheden | |
0.5 liter rundbouillon (blokje), 1 wortel, 1 preiwit, 2 takken selder, 1 rundschenkel met been (+/- 500g), boter, bloem, 3 eieren, paneermeel, 1 kruidnagel, nootmuskaat, peper en selderzout. |
|
Bereiding | |
De bouillon
opzetten met de zeer fijn gesneden groenten, flink afkruiden met veel
peper, zout, selderiezout, de kruidnagel en flink nootmuskaat en er de
rundschenkel 1.5 uur laten in trekken tegen de kook. Het vocht zeven
en met een halve liter een dikke saus bereiden (roux van 80g boter en
80g bloem). Van het vuur af 3 eidooiers toevoegen (het wit bijhouden
voor het paneren). Op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
Het vlees van het been halen, grof hakken samen met de groenten en
voorzichtig door het deeg mengen met een spatel. Het geheel storten in
een vorm van "kroket"-hoogte en alles laten opstijven in de koelkast. |
|
Tips | |
Kunnen uren van tevoren gemaakt worden. | |
Wijn | |
Een donker biertje smaakt hier best bij. Probeer eens een Rochefort 10°... | |