Inhoud

 

Tomaat Niçoise

(voor 2 personen)

 

Geïnspireerd door de klassieke "Salade Niçoise" maar toch origineel en... zéér lekker.

Hoeveelheden 

2 rijpe Roma tomaten, een blikje tonijn op (olijf)olie, 200g vastkokende aardappelen, 100g verse prinsessenboontjes, 1/2 groene paprika, 1 klein sjalotje, enkele zwarte olijven, 1 ei, een koffielepel rietsuikersiroop, wat limoensap, peper, zout en eventueel wat verse basilicum.

Bereiding

Breng een liter water met een flinke koffielepel zout aan de kook. Snijdt de aardappelen in blokjes <1 cm en pocheer ze beetgaar in het vocht. Giet af, recupereer het vocht, breng het terug aan de kook.
Breek de prinsessen in stukjes van 3 cm en pocheer ze ook beetgaar in het kookvocht, zonder deksel. Giet af, recupereer het vocht, breng het terug aan de kook. Spoel de prinsessen onder koud water zodat ze mooi groen worden.
Doe de tomaten 10 tellen in het kokend water. Giet af, recupereer het vocht, breng het terug aan de kook. Doe de tomaten een minuutje in koud water en pel ze. Zonder de pel smaken de tomaten zoeter en hebben ze een betere textuur.
Doe het ei in het kookvocht en kook gedurende +/- 9 minuten tot het hard is. Koel af en pel. Gooi het kookvocht weg.
Halveer de ontvelde tomaten, haal het binnenste eruit en bewaar die pulp voor de tomatenvinaigrette. Zout de binnenkant van de tomaten en laat ze zo enkele minuten uitlekken.
Druk de tomatenpulp door een zeef (dit gaat goed met de onderkant van een pollepel), voeg er de olie van het blikje tonijn bij en het gesnipperd sjalotje en roer goed om. Smaak af met een koffielepel rietsuikersiroop, een scheutje limoensap,
peper, zout en eventueel wat verse, gesnipperde basilicum. Laat de vinaigrette enige minuten trekken.
Snijdt de paprika in kleine blokjes, vermeng met de boontjes, de aardappelen en de vinaigrette en schep daarna voorzichtig de tonijn in stukjes erdoor. Vul daarmee de 4 tomatenhelften en werk af met de zwarte olijfjes en het ei.

Tips
  De aangehaalde hoeveelheden zijn bedoeld als voorgerecht.
Het recept kan ook gemaakt worden als hoofdgerecht en dan worden opgediend met frietjes of gebakken nieuwe patatjes en een in reepjes gesneden Romeinse sla.
Wijn
Een stevige Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc is hier een ideale partner. Voor de zoetebekjes doet een Alsace pinot gris met wat restsuiker het eveneens uitstekend. Een doorsmakende Frans Provence wijntje kan uiteraard ook.

Dit receptje behaalde de 7de plaats op 10 in de wedstrijd "zomerse slaatjes" van het weekblad Libelle van juni 2008.