Paling in het Groen |
|
(voor 2 personen) |
|
Komt reeds voor in het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboekje (1514) met als hoofdingrediënten look en peterselie. Het recept hieronder is hoe ik het van mijn moeder heb geleerd. Wij eten deze bereiding meestal koud met brood en boter en een lekker frisse Duvel, maar de paling kan gerust opgewarmd worden. |
|
Hoeveelheden | |
2 palingen van 2 à 3 cm dik (levend +/- 600g), 25g verse boter, 1 sjalotje, 1/2 bos peterselie, sap van 1/4 citroen, peper, zout en een theelepel maïsbloem opgelost in een scheutje koud water. |
|
Bereiding | |
Zorg ervoor dat de palingen zeer
recent werden gedood en gestroopt (maximum enkele uren), reinig de
buikholte zeer grondig met keukenpapier en koud water (alle donkere
aders en vliezen verwijderen) en snijdt de palingen in moten van +/- 4
cm. |
|
Tips | |
Dit recept staat zeer dicht bij
de uit het verre verleden overgeleverde waar azijn (edick) werd
gebruikt in plaats van citroen en de binding gebeurde met broodkruim
i.p.v. maïsbloem. Modernere recepten bevelen meestal het supplementair gebruik van andere groene kruiden aan: naar mijn mening mag men daarin niet overdrijven gezien de delicate smaak van de vis. Een 2-tal blaadjes salie en een weinig palingkruid (mentha gentilis) of andere muntblaadjes kunnen volstaan voor een breder geurenpalet. |
|
Wijn | |
Rode wijn gaat niet wegens het ontstaan van een metallische smaak in samenspel met deze bereiding maar een boterachtige witte (chardonnay, pinot blanc) doet het goed. | |