168. Om te maken een stoop goeden finen ypocras
To make a stoop of good fine ypocras

[13] Om te maken een stoop goeden finen ypocras [14] Soe neempt eenen stoop witten wijn ende een halue [15] pinte Dan neempt van desen wine eenen croes dyen [16] maect wel werm Daer in suldi wel minghelen met [17] eenen lepele vijf onchen bruyn suyckers Neempt wt [18] ghelesenen finen caneel viere onchen ende een halue. [19] Witten ghimber een vierendeel Greyne ghalygaen [20] coliander/ calani/ aromatice elcx vier greynen Hyer [21] af maect poeder ende dat ghiet doer den sack ghelijck [22] men den clareyt doet

[13] To make a stoop of good fine ypocras. [14] So take a stoop [2.6 litres] of white wine and half a [15] pint. Then take a mugful of this wine; make [16] it warm. You shall mix five ounces of brown sugar well into it with a spoon. Take of [18] the very best fine cinnamon four ounces and a half. [19] White ginger a quarter [of an ounce]. Grains of paradise, [20] sweet flag each four grains. From this [21] make powder and pour it through the sack just [22] as one does clareyt.


Hoeveelheden en tips (2 porties) Quantities and hints (2 servings)