Inhoud

 

Omelet met Kervel en Gebakken Asperges

(4 personen)

 

Zomers entreetje waar een rode wijn het uitstekend bij doet.

  Hoeveelheden 
  Voor de omelet: 2 eieren per persoon, 50g verse kervel of ontdooit uit de diepvries, wat boter, peper, zout, nootmuskaat.

500g vingerdikke asperges, 75g (verse) boter voor het bakken en de saus, 1/2 liter kippenbouillon, peterselie, 1 suikerklontje

  Bereiding
  De asperges schillen, schuin in stukken van 3 à 4 cm snijden en apart houden.
De aspergeschillen, de peterselie, de suiker en de kippenbouillon gedurende een 15-tal minuutjes laten koken en dan zeven - de groenten goed uitdrukken.
Voor de omelet de eieren breken in een kom, kruiden en met de gekapte kervel opkloppen. Niet te zuinig met de nootmuskaat!

De omelet bakken in een wat ingevette tefalpan en als de onderkant wat gaar is de pan onder de grill in een warme oven plaatsen zodat het geheel ook langs de bovenzijde stolt en wat opblaast. Opgelet: niet te gaar laten worden en als het geheel gestold is eventueel insmeren met wat verse boter (tegen het uitdrogen) en warm houden.

Tegelijk de asperges bakken in 25 g verse boter tot ze beginnen te bruinen (+/- 10 minuten), regelmatig omroeren.
Daarna de hete bouillon geleidelijk toevoegen en laten indampen tot de asperges gaar aanvoelen (mespunt - nog 5 minuten) en er nog voldoende saus overblijft.
Die saus binden met de resterende 50g (of meer) koude verse boter.

De omelet in 4 punten snijden, op een warm (diep) bord schikken, de asperges er over verdelen en overgieten met de saus.
Wat kervelpluksel erop maken het geheel af.

  Tips
De gebakken asperges smaken ook uitstekend bij een steak.
  Wijn
Bij voorkeur een rode, kruidige wijn uit de Rhône of als men wit verkiest een riesling (pétrolé), een droge muskaatwijn of een niet te sterke gewurztraminer.