Boerenontbijt |
|
(4 à 5 personen) |
|
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden eet je dit best 's middags of 's avonds... |
|
Hoeveelheden | |
400g gezouten spek, 6 eieren,
250g erwten (vers of diepvries), 250g verse dunne
prinsessenboontjes, 1 rode middelgrote paprika, 1 dikke ui, 1 kg
vastkokende aardappelen, 50g boter. Peper, zout, nootmuskaat, een eetlepel azijn, fijngesneden bieslook en/of peterselie. |
|
Bereiding | |
Stoom de
vastkokende aardappels op voorhand, laat ze afkoelen en verdeel ze in
blokjes van 1.5 cm. Stoof de helft van de ui aan in wat boter en doe er de in 3 stukken gedeelde prinsessen. In 15 minuutjes zijn die beetgaar, het vocht binden met wat aardappelmeel. Idem voor de erwtjes en de andere uihelft. Snijdt de paprika in kubusjes. Meng de rauwe paprika, de boontjes en de erwtjes in een ovenschotel en zet deze in een oven van 90°C. Bak van de eieren een dikke omelet, snijdt deze in reepjes en voeg ze toe aan de schotel. Bak het spek in reepjes wat uit en voeg dat eveneens toe. Bak tenslotte de aardappelblokjes in het spekvet tot ze bruin zijn en voeg ze eveneens toe aan de schotel. Kruidt het geheel met peper, zout en flink nootmuskaat, voeg de azijn en de groene kruiden toe en schep het geheel voorzichtig om. Zeer warm opdienen met stokbrood. |
|
Tips | |
Je kan alles op voorhand maken en opwarmen in de oven behalve de aardappels die je best op het laatste afbakt. Afsmaken en kruiderij toevoegen ook vlak voor het opdienen. | |
Wijn | |
Een kruidige witte of rode wijn of een frisse pint. | |
M |