Inhoud

 

Provençaalse Boter

 

(+/- 250 g)

   
 

Lekker op een malse steak van rund of tonijn.

 
  Hoeveelheden 
 

200g roomboter, 50 g ontpitte zwarte olijven (liefst droge Griekse), 3 reepjes gezouten ansjovis in olie, 1 koffielepel Worcestersaus, 1 koffielepel Cognac, een kleine koffielepel verse tijmblaadjes, 1 teen look geperst, flink peper uit de molen. Eventueel wat laurierpoeder. Geen zout.

   
  Bereiding
 

Laat de boter zacht worden buiten de koelkast, snijd de olijven en de ansjovis in stukjes en doe alles in een mixbeker. Voeg de vloeistoffen en de kruiden erbij en pureer even met de staafmixer. De stukjes olijf moeten niet te klein worden.
Doe de boter met een spatel op een aluminium- of huishoudfolie, rol op tot een worst van 3 à 4 cm diameter en laat ze opstijven in de koelkast. Snijd ze in plakken van 5 mm juist voor het opdienen om te laten smelten op de steak.

   
  Tips
  Ook lekker op vers gebakken stokbrood of ciabatta.
 
  Wijn
  Een rode of stevige rosé van de Côtes de Provence of de Rhône.