(recept nummer) (recipe number) |
GLOSSARIUM - D
|
|||
deech (94, 95, 126, 127, 129, 155) |
Deeg: de recepten 94
en 95 geven aanwijzingen om pastei- of taartdeeg te maken. Het deeg lijkt
het meest op korstdeeg. Bloem wordt met warm water, boter en/of eieren
gemengd. Door gebruik van eieren en/of vet wordt een bros resultaat
verkregen. Met water alleen zou de korst te hard worden. Dough. |
|||
__________________ | ||||
diriola | Romeins recept van een vlade
(quiche) bereid uit amandelen, kaneel, suiker, zetmeel (of eieren) en rozewater.
Daryols: Roman recipe of a custard made with almonds,
cinnamon, sugar, starch (or eggs) and rosewater. The original recipe from Forme of Cury: take creme of cowe mylke, ožer
of almaundes; do žerto ayren with sugur, safroun and salt. Medle it
yfere. Do it in a coffyn of ii yinche depe; bake it wel and serue it
forth. |
|||
__________________ | ||||
dragima (170) dragina (166, 167) dragyna (169) draghma |
Dragma: medicinaal
gewicht van circa 3.9 gram. Dragma: a unit of weight in the traditional system of English apothecaries, equal to 60 grains, 3 scruples, 1/8 troy ounce, or approximately 3.8879 gram. The drachma was a Greek coin, and the unit was originally the weight of the coin. This is about 3.2 grams.The traditional Dutch weight unit of the same name, is somewhat larger: 3,906 grams. |
|||
__________________ | ||||
drossieren (35) drosserijven |
Een gekruide saus, waarbij de in vleesnat gekookte kruiden vermengd worden met spek, azijn en wijn, om samen met het gevogelte te laten inkoken. A spicy sauce where herbs are mixed with lard, vinegar and wine and reduced together with the fowl. |
|||
__________________ |