(recept nummer)
(recipe number)

 GLOSSARIUM - D
GLOSSARY

deech
(94, 95, 126, 127,
129, 155)

Deeg: de recepten 94 en 95 geven aanwijzingen om pastei- of taartdeeg te maken. Het deeg lijkt het meest op korstdeeg. Bloem wordt met warm water, boter en/of eieren gemengd. Door gebruik van eieren en/of vet wordt een bros resultaat verkregen. Met water alleen zou de korst te hard worden.
Recept 126 geeft aanwijzingen voor het maken van gistdeeg.
In
recept 127 wordt vermeld hoe het deeg voor roffioelen vervolgens verwerkt moet worden: twee ronde deegplakken worden op elkaar gelegd met een vulling ertussen.

Dough.

__________________
diriola Romeins recept van een vlade (quiche) bereid uit amandelen, kaneel, suiker, zetmeel (of eieren) en rozewater.

Daryols: Roman recipe of a custard made with almonds, cinnamon, sugar, starch (or eggs) and rosewater.

The original recipe from Forme of Cury: take creme of cowe mylke, ožer of almaundes; do žerto ayren with sugur, safroun and salt. Medle it yfere. Do it in a coffyn of ii yinche depe; bake it wel and serue it forth.
Take cream of cow milk, or of almonds; do there-to eggs with sugar, saffron and salt. Mix it fair. Do it in a pie shell of 2 inch deep; bake it well and serve it forth.

__________________
dragima
(170)
dragina
(166, 167)
dragyna
(169)
draghma

Dragma: medicinaal gewicht van circa 3.9 gram.

Dragma: a unit of weight in the traditional system of English apothecaries, equal to 60 grains, 3 scruples, 1/8 troy ounce, or approximately 3.8879 gram. The drachma was a Greek coin, and the unit was originally the weight of the coin. This is about 3.2 grams.The traditional Dutch weight unit of the same name, is somewhat larger: 3,906 grams.

__________________
drossieren
(35)
drosserijven

Een gekruide saus, waarbij de in vleesnat gekookte kruiden vermengd worden met spek, azijn en wijn, om samen met het gevogelte te laten inkoken.

A spicy sauce where herbs are mixed with lard, vinegar and wine and  reduced together with the fowl.

__________________