(recept nummer) (recipe number) |
GLOSSARIUM - C
|
|||
calijs(ken) (91, 146) |
Krachtige lepelkost, soort potagie, met jong gevogelte als hoofdbestanddeel. (Frans: coulis ?) Spoonable substance, sort of soup, with young fowl as main ingredient. |
|||
__________________ | ||||
calani
aromatice (168) calini aromatici (165) calani aromantise (171) calmus (175)
|
Acorus Calamus L., ook kalmoes of calmus geheten, de wortel van een in Indië groeiend riet. Artsenij-gewas. Een vluchtige olie maakt alle delen van de plant sterk geurend. Sweet flag has long been known for its medicinal value, and has
been cultivated in Asia for this reason. It looks rather grass-like, until
closer inspection reveals the arum-like cluster of flowers (the spadix),
visible in the picture. |
|||
__________________ | ||||
cameline camerlijn |
Sausrecept met kaneel en rode
wijn.
Cameline sauce: sauce of cinnamon and red wine or vinegar. |
|||
__________________ | ||||
caminei | Sausrecept met komijn als
basisingrediënt. Zie ook kimmeney. Sauce recipe with cumin as a basic ingredient. Known in French as comminee. A recipe for cumin sauce: 1 cup bread crumbs, 2 tsp. ginger, 2 tsp. cumin, 2 tbs. white wine, 1 tsp. lemon juice, 1/4 cup olive oil. Mix all ingredients together and serve cold. |
|||
__________________ | ||||
candeel (85) |
Lepelkost als potagie
gegeten en bereid uit bier of wijn, ook wel
vleesnat, eieren eventueel wat bloem en suiker. Ook ‘suypen’genoemd.
Bereiding: Caudle, caudell : warm drink or soup made of beer or wine, sometimes with broth and thickened with eggs or flour and flavoured with sugar. Words as coddle and mollycoddle are derived from it. The dish was served to invalids or as a late meal for lovers or friends. |
|||
__________________ | ||||
cappij | Ook etten (hetten). Romeins
gerecht bereid uit amandelen, suiker, rozewater en zetmeel (soort
marsepein).
Kind of marzipan prepared with almonds, rosewater, sugar and starch. |
|||
__________________ | ||||
cappuynen |
Kapoen(en): gesneden en vetgemeste haan. Capon: a gelded rooster. |
|||
__________________ | ||||
case:
finen case (102) fynen case (79, 101) herde case (119) |
Fijne kaas: waarschijnlijk kaas die geschikt is om stuk te wrijven, bijvoorbeeld oude kaas. Harde kaas: extra belegen volvette kaas die nog smedig is. Fine cheese: cheese that can be easily grated. Hard cheese: fulfat cheese that can be cut. |
|||
__________________ | ||||
carspet carpsel corspet kerspette |
Fijn wittebrood, ook geraspt
gebruikt (paneermeel). Verwijst naar het Franse crespe of crêpe (Latijn:
crispus, gekruld).
Fine white bread also used grated (breadcrumbs). |
|||
__________________ | ||||
clareit clareyt (165, 168, 172) |
Kruidenwijn. Om te maken clareyt: nemt een vierdonc caneels, 1/2 vierdonc gingebaers [gember], 1/2 onsse naglen [kruidnagel], 1 lettel [luttel: weinig] mastic, 1 lettel amig [?] van Alexandre, ende spijc [spicanardi] ende pype, al dit worpt in eenen mortier ende maket poudere ende doet met alle desen cruden, ende nemt een vierendeel pont sukers wit, ende maket ooc te poudere, ende doet met al desen cruden ghemalen te voren, ende legget in een sackelkyn [zakje] de cruden ende nemt, 2 sextier [pint] wijns hout ende worpet driewarf duere [driemaal door doen]. Clarry, clarre: a beverage made of mixed wines with honey and spices. Related to claret: the name first given in England to the red wines of Medoc, in France, and afterwards extended to all the red Bordeaux wines. |
|||
__________________ | ||||
coriandri
preparate (170) |
Coriandri Preparati: koriander. Kruid van de peterseliefamilie beschikbaar als zaad of vers groen. More info on coriander. |
|||
__________________ | ||||
cort (35, 38, 81, 94, 175) |
Wordt in dit kookboek
in drie betekenissen gebruikt: |
|||
__________________ | ||||
crippe | Krip: een dun afgesneden lapje vlees.
A thin piece of meat. |
|||
__________________ | ||||
croes (168) |
Inhoudsmaat
ongeveer gelijk aan de mengel, +/- 1,3 liter.
Volume measure for liquids equal to a quart. |
|||
__________________ | ||||
croosen crayghewant |
Ingewanden: speciaal van ganzen
of eenden
Intestines especially from geese or ducks. |
|||
__________________ | ||||
cruyt(s) |
Mengsel van kruidnagel en kardemom. Mixture of cloves and cardamom. |
|||
__________________ | ||||
cubeben |
Cubeba Officinalis. Ook kubeben.
Cubebs, Quybibes: a spice, Piper Cubeba (Cubeba officinalis Raf.), Piperaceae. Cubebs are sold as small dried black berries; the flavor is a cross between black pepper and allspice. |
|||
__________________ |