46. Om een maniere van potayge
To make a soup

[14] Om een maniere van potayge. [15] Neemt calfvleesch ende ionghe hoenderen dye ont[16]leet in stucken Dan doet dit stouen in eenen pot met swi[17]nen smoute ende vleesch sop Dan neemt broot dat set te [18] weycke daer na doeghet doer eenen stramijn Hier doet [19] ghimber inne en anders gheen cruyt. Maer doeges [20] hier eenen goeden deel inne Als dese potayge aldus [21] bereet es So neemt veriuis ende stekelbesien dat doe[22]ter dan oppe ende es ghemaect.

[14] For a kind of pottage [soup]. [15] Take veal and young hens; cut them [16] in pieces. Then put them to stew in a pot with pork [17] fat and meat broth. Then take bread and set it to [18] soften; after that put it through a strainer. Put in this [19] ginger and no other spice. But put [20] a good amount in. When this pottage [21] is ready, take verjuice and gooseberries, which you put [22] on it and it is done.