(recept nummer) (recipe number) |
GLOSSARIUM - H
|
|||
hamele |
Hamel, bouten of vlees van een hamel, een gesneden mannelijk schaap. Wether, leg or meat from a wether, a catrasted male sheep. |
|||
__________________ | ||||
harecot (140) |
Stoofpot van
schapevlees. Vergelijk ‘haricot’ of ‘halicot de mouton’. Het woord
is afkomstig van het Franse halicoter: in kleine stukken snijden en heeft
niets te maken met haricot = boon. haricot, hericoc (French): a kind of stew. (French "halicoter": to cut into pieces). |
|||
__________________ | ||||
harpuis | Terpentijnhars, erpuis geheten.
Colophonium, spiegelhars. Ook arpois, aypois.
Resin. |
|||
__________________ | ||||
hateletten hateleiten |
Gekruid vleesgerecht waarbij
een dunne lap vlees belegd wordt met kruiden, opgerold en aan een speetje
geroosterd wordt. Hâtelet is de oude Franse benaming voor een metalen
spitje.
Hatelet: spicy meat preparation where a thin cut piece of meat is garnished with spicy herbes, rolled up and roasted on a skewer. Today "attelet" is a slender skewer, usually ornamented at the top, used decoratively, especially in serving garnishes. |
|||
__________________ | ||||
haverbesie | Bosbes: Vaccinium Myrtillus.
Crackebesien, postelbesien, walbeer.
Whortleberry, whinberry, blaeberry, bilberry or huckleberry. |
|||
__________________ | ||||
heefdeech | Zuurdesem.
Sourdough. "Desem" is the Flemish word for sourdough starter. A starter
is a bit of fermented dough that has the ability to raise or leaven
breads. All starters contain yeast, as well as lactobacilli (as in yogurt)
and a wide variety of enzymes. Sourdough yeasts come in many varieties
depending on the location of the bakery and the climatic conditions and
are different from standard commercial baker's yeast, saccharomyces
oryzae, which is a monoculture of one variety of yeast grown in a
laboratory to make bread dough rise as quickly as possible. |
|||
__________________ | ||||
hetten | Zie cappij. | |||
__________________ | ||||
heylich (144) |
Zie heylich water. | |||
__________________ | ||||
hipocras hippocras |
Zie ipocras. | |||
__________________ | ||||
hoesblase (156) husenblas |
Vislijm,
gebruikt als gelatine-achtig bindmiddel. Isinglass: from Old Dutch "huizenblas", meaning sturgeonís bladder. A clear gelatine made of the air bladders of the sturgeon, used as a type of fining or gelatine made from fishbones used as a thickener. |
|||
__________________ | ||||
hoven (87, 94, 121, 123, 124, 129, 130, 134, 153, 155, 162) |
Oven, niet te verwarren met de hedendaagse oven. In Nederlandse huizen uit die tijd waren geen ovens. Als oven fungeerde een taartepan, een pan met een opstaande rand waarop men een deksel legde. De taartepan zette men op een rooster boven het vuur en in het deksel legde men ook kooltjesvuur. Zo verkreeg men boven- en onderwarmte. In zo’n pan bakte men in de Nederlanden taarten en pasteien bij gebrek aan een oven. In recept 124 fungeert de vladepan als oven (zie vlayentop); in recept 134 een ‘eerden panne’. Oven, not to confuse with contemporary oven. Few houses were equiped with an oven. One used a baking pan with a lid. The pan was put over a fire and on top of the lid hot coal was distributed in order to obtain heat from below and above. |
|||
__________________ |