(recept nummer)
(recipe number)

 GLOSSARIUM - J
GLOSSARY

jeleye
(10 -14, 156)
jeleyen
(17)
yeleye
(74)
Gelei: in tegenstelling tot galentijn, oorspronkelijk gemaakt zonder toegevoegd bindmiddel, louter met behulp van de bindkracht van vellen, graten, botten van het erin gekookte vis of vlees. In recept 156 wordt vislijm gebruikt (hoesblase) als gelatine-achtig bindmiddel.

Jelly: made with the binding power of skin and bones from the used fish or meat.

Middle English gelly, from Middle French gelee, from feminine of gelé, past participle of geler: to freeze, congeal, from Latin gelare.
Today jelly is more used for jam and fruit preserves (more).

__________________
jespi
(57)
Een met eidooiers gebonden saus bij gevogelte met de levers en gember, kruidnagel, paradijszaad en saffraan.

A sauce to fowl. Ingredients are: fowl liver flavoured with ginger, cloves, melegueta pepper (see grana paradisi) and saffron, thickened with eggyolks.

__________________