De Belgische keuken behoort tot de beste van de
wereld.Tafelen is bij ons meestal een sociale gebeurtenis en de Belg
tracht eten en drinken telkens tot een feest te maken.
Deze webstek wil een centraal punt zijn van waaruit de culinaire geschiedenis
van onze streken kan worden beleefd en de culinaire kunst kan worden geoefend.
Een compacte geschiedenis van België en omstreken bevindt zich onder de
gelijknamige rubriek.
Onze keuken is dus beïnvloed geweest door veel culturen. Sinds de "Oude
Tijden"
door diegenen die ons achtereenvolgens bezetten of regeerden; heden omdat we
zelf wereldreizigers zijn geworden.
De culinaire evolutie is er vooral één van nieuwe ingrediënten en nieuwe
kooktechnieken, ontdekt of uitgevonden, plus originele, creatieve presentaties.
Eten en drinken doen wij met al onze zintuigen: "Culinaire kunst is het
schilderen van een melodie met geuren en smaken."
Willy Van Cammeren - Februari 2007