| |
- Oude Tijden (voor 57VC)
-
De Belgae en hun voorgangers de Kelten leefden van
wat de natuur hen verschafte en verhuisden voordurend naar gebieden waar dat
gemakkelijk te vinden was. Ze fokten reeds vee.
Hun jaarlijkse hoogfeesten waren gebaseerd op de zonnebeweging en de relatie
van de krachtbron met het alledaagse, natuurgebonden, agrarische werk- en
leefritme. De nieuwe dag begon 'savonds en er was één gerecht voor de ganse
familie.
Ze kookten door water in putten of potten te verwarmen met hete stenen,
bakten en braadden op oven vuur. Ze bereidden o.a. brood, boter, kaas en
mede en kenden bewaartechnieken zoals drogen, zouten en roken.
(meer)
- Romeinse Tijd (57VC-476)
-
De
Romeinse beschaving
had haar invloed tot in onze gewesten. Wegen werden aangelegd en stedelijke
infrastructuren gebouwd er ontstond een levendige handel tussen de eerste
steden (o.a. in stoffen, specerijen, wijn, olijfolie).
Tongeren, Doornik en
Aarlen waren reeds steden van betekenis.
De maaltijden werden verschillende gangen en verschillende gerechten en
nieuwe ingredïenten kwamen naar onze streken zoals rijst, meloen en
asperges. Eten werd in bredere kringen meer dan "zich voeden".
De Juliaanse
kalender werd ingevoerd met een jaar dat begon in maart (gewijd aan
Mars) en onderverdeeld in maanden zoals we ze nu nog kennen (vandaar
september, october november en december als respectievelijk maand nummer 7,
8, 9 en 10).
De Keltische goden en feesten werden geromaniseerd maar bleven verbonden met
de zonnebeweging en het agrarisch ritme.
(meer)
-
- Middeleeuwen (476-1494)
-
Vanaf de 6de eeuw begon de Christianisering in onze
streken. Er werden kerken en kloosters gebouwd en daarrond ontstonden dorpen. De
gelovigen leefden volgens de Kerkelijke
kalender dewelke begon de 4de zondag voor Kerstmis. Deze kalender
behield de telling van de Juliaanse (dagen, maanden) en volgt het agrarisch
ritme van de Keltische maar de feestdagen werden geassocieerd aan Kerkelijke
evenementen, vooral het leven van Jezus en Maria. Men vastte meerdere dagen
per week hetgeen aanleiding gaf tot een uitgebreide receptuur met
vleesvervangende producten zoals vis, eieren en meel. Daarnaast werd vlees
in grote hoeveelheden gebruikt.
Citrusvruchten, krenten, dadels, amandelen en tal van specerijen werden
bekend in onze streken.
De tafel werd gezet (letterlijk: men zette telkens opnieuw schragen met
daarop houten planken of een deur) en er werd rijkelijk gegeten.
De pest decimeerde
half de 14e eeuw wel meer dan de helft van onze bevolking die dan werd
geraamd op minder dan één miljoen inwoners.
Er was rijkdom en overvloed en de bevolking groeide snel. In 1470 telde
Vlaanderen als graafschap zo'n 650.000 inwoners, Brabant 400.000, Holland
250.000. De Lage Landen in hun geheel +/- 2,5 miljoen. Brugge alleen telde
in 1339 46.000 inwoners.
(meer)
- Nieuwe Tijd (1494-1794)
-
De ontdekking van Amerika
(1492) en andere wereldreizen brachtten weer massa's nieuwe ingrediënten naar
onze streken zoals maïs, tomaten, aardappelen, paprika, tomaat, koffie, thee
en cacao. Voor "peper"-dure kruiden en specerijen werden oorlogen gevoerd.
De boekdrukkunst hielp de kookkunst van de Nieuwe
Tijd te verspreiden en te bewaren. Het eerste gedrukte nederlandstalige kookboekje zag het licht in
1514 in Brussel, hetwelk toen zo'n 30.000 inwoners telde (Antwerpen in 1568 100.259).
Tot de 16e eeuw ontwikkelde zich een voorkeur voor
zoet en zoetzuur die daarna weer afnam in onze streken . De roux (boter-bloem)
bracht een omwenteling in de keuken alsook het in gebruik nemen van het "forneys"
(17e eeuw).
(meer)
- Nieuwste Tijd (1794-heden)
-
Klassetegenstellingen (bourgoisie versus adel en
geestelijken en boeren versus feodale leenheren) alsook voedselschaarste
veroorzaakten de Franse Revolutie die het
Ancien Régime in
onze streken afschafte en vernieuwingen bracht die tot heden ten dage nog
geldig zijn (o.a. Burgelijk Wetboek, burgelijke stand, metriek stelsel, en
het bestuursmodel met gemeentes en provincies).
Van de "Haute Cuisine" (Escoffier) met haar "Cuisine Classique" zijn we via
de "Nouvelle Cuisine" aan het evolueren naar de "Avant-garde keuken" en
moleculair koken. Fastfood verdient een contra-revolutie om streekproducten
en ditto gerechten te beschermen en de "fusie keuken"... die heeft er bij
ons altijd geweest.
(meer)
Bevolking van Europa
volgens Carlo Cipolla & Geo Hive (2000)
|
Streek |
1000 |
1300 |
1500 |
1700 |
2000 |
Balkan |
- |
- |
7 |
8 |
54 |
Lage Landen |
- |
- |
2 |
3 |
27 |
Britse
Eilanden |
2 |
5 |
5 |
9 |
60 |
Donaulanden |
- |
- |
6 |
9 |
63 |
Frankrijk |
5 |
15 |
16 |
19 |
59 |
Duitsland |
3 |
12 |
13 |
15 |
82 |
Italië |
5 |
10 |
11 |
13 |
57 |
Polen |
- |
- |
4 |
6 |
39 |
Rusland |
- |
- |
10 |
18 |
146 |
Scandinavië |
- |
- |
- |
3 |
35 |
Spanje en
Portugal |
- |
- |
9 |
10 |
50 |
Totaal (miljoen) |
15 |
42 |
83 |
113 |
672 |
|