Home Up Inhoud Nieuws

 Roffioelen
 

BelgiŽ
Culinaire Evolutie
Oude Eenheden
Referenties
Recepten

 

 

  Deeg met een vulling. Vermoedelijk een vernederlandsing van het Italiaanse "rabiole" (raap) verwijzend naar de oorspronkelijke bolle vorm ervan. In de Middeleeuwen werden ze dikwijls gefrituurd en de vulling kon zowel hartig als zoet zijn.
(Vergelijk: Italiaanse ravioli, Chinese won ton, Joodse kreplach, Russische pelmeni, Tibetaanse momo, Duitse maultasche ...)
 

 

  Hoeveelheden  (voorgerecht - 4 personen)
  Voor het deeg: 250g bloem, 1 heel ei, 3 eidooiers, 1 koffielepel neutrale olijfolie, een weinig water.
Voor de vulling: 200g varkensschouder (karbonaden), 1 eetappel, een stukje gember, kaneel, peper, saffraan.
   
  Bereiding
  Deeg: de ingrediŽnten voor het deeg mengen tot een stevige massa, een uurtje koel laten rusten en dan uitrollen (met een pastamachientje) tot een dun vel. Het deeg moet voor her rusten soepel zijn, indien nodig enkele druppels water bijvoegen.
Vulling: ontbeen de karbonaden indien nodig, snijdt ze in kleine stukjes (+/- 5mm) kruidt met gember, kaneel en peper en bak kort (2 minuten) in een voorverwarmde anti kleefpan. Pureer de helft van het gebakken vlees samen met de geschilde en ontpitte appel en de saffraan in de keukenrobot. Meng er dan de andere stukjes vlees onder.
Maak uit het deeg de gewenste recipiŽnten (zakjes, 2 opeengestapelde rondjes of vierkantjes...), vul deze met de vulling en zorg ervoor dat alles goed gesloten is (toevouwen, met eigeel plakken en goed aandrukken om te verzegelen).
Kook de roffioelen gaar in gezouten water (3 tot 5 minuten volgens grootte) of frituur ze aan beide zijden in enkele mm olie in een braadpan.
   
  Tips
  Neem geen te mager vlees.
 
  Drank
  Een stevige witte wijn of een frisse pint.
 
 

Voor vragen of opmerkingen contacteer willy@vancammeren.be    -    Laatst bijgewerkt op 03/07/2008