(recept nummer) (recipe number) |
GLOSSARIUM - V
|
|||
vasten(en)
|
De Vasten.
Lent. |
|||
__________________ | ||||
vastenvladen (122) |
Flan-achtig
vastengerecht zonder deegbodem, waarin melk en
eieren vervangen zijn door amandelmelk en rijst. Custard like Lent dish with almondsmilk and rice instead of eggs and milk. |
|||
__________________ | ||||
verckenssulte (7) |
Vet keelstuk van
varken; hier in een kimmeneye verwerkt. Brawn. |
|||
__________________ | ||||
verjuis
|
Verjus: zuur vruchtesap, meestal van onrijpe druiven of groene appelen, dat als een soort azijn bij de bereiding van sausen gebruikt wordt. Verjuice: sour juice, usually from specially grown unripe grapes. Also made from crabapples, sorrel, gooseberries, or any other sour item according to the season. Lemon juice is a modern substitute. The name comes from French "vert jus", that is green juice. Verjus has a complex taste. There is the intense fruity flavour we associate with wine but with a medicinal undertone and a bite. Then, while it is acidic, verjus is not as intense as vinegar. Because of these in between qualities—not quite wine, not quite vinegar—verjus is an intriguing substitute for both of these staples. It works particularly well when the oil or butter in a dish needs to be balanced with a strong flavour that has a delicate edge. It is still common to Middle Eastern recipes, particularly Iranian dishes. |
|||
__________________ | ||||
vierendeel
|
1. 1/4 van een pond,
dus ruim 100 gram; zie bij pont. Weight mesure: one quart of a pound. |
|||
__________________ | ||||
vladen (121) |
Flan-achtig gebak
zonder deegbodem, waarin melk gebonden wordt door
eidooier en bloem. Custard like pastry without the bottom with milk, eggs and flour. |
|||
__________________ | ||||
vlayentop (124) |
Vladepan: een laag
teilvormig gerei met rechtopstaande zijkanten en een bodem met dezelfde
doorsnee als de opening aan de bovenkant. Op de pan kon een deksel worden
gelegd. Wanneer men ervoor zorgde dat de hitte
onder en boven even sterk was, zoals in een oven,
dan werd de vlade (in dit recept: de pameie) gelijkmatig
gebakken en overal even gaar Special pan for "vladen". |
|||
__________________ | ||||
vle(e)msschen | Zie
zeem.
Honey. |
|||
__________________ | ||||
voeten (58) |
...metten voeten na Paesschen: er zijn 3 "feesten der voeten" Pasen, Pinksteren en Loofhutten, pelgrimsfeesten vermeld in het boek Deuteronomium, het vijfde boek van Mozes. De eerste plechtigheid bij de Maaltijd des Heren is de voetwassing. De voeten werden gewassen als een blijk van gastvrijheid van de gastheer, wanneer de gast aankwam. Mensen hadden gewoonlijk gebaad, maar zij hadden door de straten gelopen en door hun voeten te wassen werden zij op hun gemak gesteld. | |||
__________________ | ||||
vyerendeel | Zie vierendeel.
One quarter. |
|||
__________________ |