(recept nummer)
(recipe number)

 GLOSSARIUM - V
GLOSSARY

vasten(en)
(7, 8, 12, 26, 27,
59, 69, 72, 82,
126, 129, 132, 133,
147,
152)

 

De Vasten.

Lent.

__________________
vastenvladen
(122)

Flan-achtig vastengerecht zonder deegbodem, waarin melk en eieren vervangen zijn door amandelmelk en rijst.
Zie ook: vladen en vlayentop.

Custard like Lent dish with almondsmilk and rice instead of eggs and milk.

__________________
verckenssulte
(7)

Vet keelstuk van varken; hier in een kimmeneye verwerkt.
Zie ook: sulte.

Brawn.

__________________

verjuis
(30, 46)
verjuys
(1, 4, 29, 31, 33,
34, 41, 43-45, 47,
49, 50,
52, 73, 79,
91, 99, 111, 137,
138, 140, 142, 144,
156, 161, 163)

verjuyse
(24, 66, 84):

 

Verjus: zuur vruchtesap, meestal van onrijpe druiven of groene appelen, dat als een soort azijn bij de bereiding van sausen gebruikt wordt.

Verjuice: sour juice, usually from specially grown unripe grapes. Also made from crabapples, sorrel, gooseberries, or any other sour item according to the season. Lemon juice is a modern substitute.

The name comes from French "vert jus", that is green juice. Verjus has a complex taste. There is the intense fruity flavour we associate with wine but with a medicinal undertone and a bite. Then, while it is acidic, verjus is not as intense as vinegar. Because of these in between qualities—not quite wine, not quite vinegar—verjus is an intriguing substitute for both of these staples. It works particularly well when the oil or butter in a dish needs to be balanced with a strong flavour that has a delicate edge. It is still common to Middle Eastern recipes, particularly Iranian dishes.

__________________

vierendeel
(141, 144, 156, 165,
167, 168, 173)
vyerendeel
(17, 20,
92, 145)

 

1. 1/4 van een pond, dus ruim 100 gram; zie bij pont.
2.
Een kwart.

Weight mesure: one quart of a pound.

__________________
vladen
(121)

Flan-achtig gebak zonder deegbodem, waarin melk gebonden wordt door eidooier en bloem.
Zie ook: vlayentop.

Custard like pastry without the bottom with milk, eggs and flour.

__________________
vlayentop
(124)

Vladepan: een laag teilvormig gerei met rechtopstaande zijkanten en een bodem met dezelfde doorsnee als de opening aan de bovenkant. Op de pan kon een deksel worden gelegd. Wanneer men ervoor zorgde dat de hitte onder en boven even sterk was, zoals in een oven, dan werd de vlade (in dit recept: de pameie) gelijkmatig gebakken en overal even gaar 
Zie ook: hoven.

Special pan for "vladen".

__________________
vle(e)msschen Zie  zeem.

Honey.

__________________
voeten
(58)
...metten voeten na Paesschen: er zijn 3 "feesten der voeten"  Pasen, Pinksteren en Loofhutten, pelgrimsfeesten vermeld in het boek Deuteronomium, het vijfde boek van Mozes. De eerste plechtigheid bij de Maaltijd des Heren is de voetwassing. De voeten werden gewassen als een blijk van gastvrijheid van de gastheer, wanneer de gast aankwam. Mensen hadden gewoonlijk gebaad, maar zij hadden door de straten gelopen en door hun voeten te wassen werden zij op hun gemak gesteld.
__________________
vyerendeel Zie vierendeel.

One quarter.

__________________